Gratis financiële APK in MijnGeldzaken

Heb jij van die kriebels in je buik omdat je niet weet of je je toekomstige financiële situatie goed geregeld hebt? Kun je zorgeloos met pensioen? Heb je het goed geregeld mocht jij of je partner komen te overlijden? En weet jij of je eerder met pensioen kunt?
Veel mensen vind de drempel om naar een financieel adviseur te gaan om het hier over te hebben groot. Niet zo gek want een dergelijk financieel plan kost al gauw meer dan 1000 euro! Daardoor blijven wel de kriebels in de buik en enige onrust. Misschien maak je zelfs wel de verkeerde keuzes in je loopbaan en privé?
MijnGeldzaken helpt je! Je berekent nu zelf je financiële gezondheid met software die ook door financieel adviseurs wordt gebruikt. Je maakt zelf een financiële APK en ziet je toekomstige mogelijkheden. In dit artikel leggen we uit hoe.
Heb je nog geen account bij MijnGeldzaken, maak dan deze eerst aan. De basis mogelijkheden (inclusief een eerste financiële APK) zijn gratis te gebruiken. Je kunt jouw account altijd verwijderen en de gegevens zijn alleen voor jou inzichtelijk. Niet voor niets heeft MijnGeldzaken diverse prijzen gewonnen, waaronder de pensioenwegwijzer van het Ministerie van financiën.
Verbeter vandaag je financiële toekomst. In 15 minuten een compleet overzicht van jouw financiële situatie tot en tijdens je pensioen. Inclusief handige tips. Start hier met een GRATIS financiële APK.
Start ‘Mijn Planning’
Het huishoudboekje in MijnGeldzaken kijkt naar je huidige uitgaven. We gaan naar je financiële toekomst kijken. Kies daarom na het aanmaken van je account voor het onderdeel ‘Mijn Planning’. Bij ‘Mijn Planning’ wordt je financiële toekomst berekend op basis van de invoer van je gegevens die je gaat doen bij de keuze voor dit onderdeel.
MijnGeldzaken maakt echt een compleet financieel plan voor je hele huishouden. Dit betekent dat je best veel vragen moet beantwoorden. Gelukkig gaat dit gemakkelijk, dankzij de DigiD koppeling. Binnen 15 minuten heb je een compleet overzicht van jullie financiële bezittingen en een eerste plan voor jouw huishouden!

Bekijk je eerste Financiële APK
Nadat je alle vragen hebt beantwoord kom je in een samenvatting van jouw financiële situatie. Dit noemen we ook wel jouw Financiële Infographic. Je ziet bovenin twee stoplichten voor je situatie tot en tijdens pensioen. Daarnaast zie je jouw financiële APK cijfer (FPK). Dit cijfer geeft een indicatie van jouw financiële gezondheid op basis van je eerste plan. Door je plan aan te passen verandert ook dit cijfer.
Stoplichten

Er worden twee stoplichten getoond (standaard in het ‘Lang Leven’ scenario):
- Tot Pensioen: Dit stoplicht geeft op basis van je huidige invoer weer of je plan haalbaar is totdat je met pensioen gaat. Dit is in de situatie dat je lang blijft leven in goede gezondheid en je je huidige werksituatie voortzet zoals opgegeven bij de invoer.
- Tijdens Pensioen: Dit stoplicht geeft op basis van je huidige invoer weer of je plan haalbaar is wanneer je met pensioen bent. Dit is in de situatie dat je lang blijft leven zoals opgegeven bij de invoer.
Je plan wordt doorgerekend op basis van de huidige fiscale wetgeving. Daarbij wordt ook rekening gehouden met mogelijke toeslagen die je ontvangt. De stoplichten geven een oordeel over je plan voor de gekozen periode:
Rood: Je plan zoals nu opgenomen is niet haalbaar. Je kunt je huidige levenstandaard dan niet voortzetten door onvoldoende spaar- en beleggingstegoeden. Je zult je plan moeten aanpassen.
Oranje: Je plan is wel haalbaar, maar er zijn enige risico’s. De risico’s kunnen zijn dat je spaar- en beleggingstegoeden geruime tijd gering zijn. Bij een tegenslag is je plan dan niet meer haalbaar. Het kan ook beteken dat je uitgaven voor de periode groter zijn dan je inkomsten. Je teert dan in op je spaar- en beleggingstegoeden. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar is dan wel iets dat aandacht verdient en een bewuste keuze moet zijn.
Groen: Je plan is te realiseren op basis van je invoer. Dit wil dus niet zeggen dat het plan fiscaal het beste plan is. Het betekent wel dat je de levenstandaard die je hebt ingevoerd kunt blijven voortzetten in het Lang Leven scenario, voor de gestelde periode.
In het voorbeeld bij ‘Bekijk je toekomst in detail’ heeft de gebruiker tijdens pensioen een rood stoplicht. Reden is een aflossingsvrije hypotheek die afgelost moet worden, maar waarvoor onvoldoende gespaard is. Wil de persoon met zijn gezin in dit huis blijven wonen dan zullen er dus maatregelen getroffen moeten worden.
FPK-cijfer
Het FPK-cijfer geeft een totale beoordeling van je financiële toekomst. In de cirkel worden de stoplichten tot en tijdens pensioen herhaald voor het ‘Lang Leven’ scenario. Het cijfer zelf wordt berekend op basis van alle risicoscenario’s zoals arbeidsongeschikt worden van jezelf of je partner, overlijden en werkloosheid. De formule hierachter is het geheim van MijnGeldzaken, maar je zult zien dat als je je plan aanpast, dat het cijfer omhoog of omlaag gaat. Een hoger cijfer betekent dat je plan beter wordt, rekening houdend met alle risicoscenario’s. Daarbij wordt rekening gehouden met de instellingen die je aangeeft bij het onderdeel account. Vindt je het bijvoorbeeld niet zo belangrijk dat zaken goed geregeld zijn na je dood, dan kun je dat daar instellen. Het belang van het in dat scenario goed geregeld hebben wordt dan verlaagd.
Inkomsten en uitgaven

De reden waarom je een bepaalde kleur stoplicht hebt zie je vaak al snel door te kijken naar de gemiddelde inkomsten en uitgaven in de periode tot en tijdens pensioen. Deze worden onder de stoplichten weergegeven. Geef je in een periode meer uit dan de te verwachten inkomsten dan zal je stoplicht vermoedelijk oranje of rood kleuren. Het bedrag dat je tot pensioen gemiddeld per jaar spaart wordt ook vermeld. Is dit bedrag in jouw ogen te hoog of te laag dan dien je je uitgaven bij het onderdeel ‘Mijn Bezittingen’ aan te passen. Hierover later meer. Voor de periode tijdens pensioen, wordt aangegeven of je een pensioentekort hebt. Dit is het bedrag dat je jaarlijks aan inkomen tekort komt om je uitgaven te betalen.
Vermogensontwikkeling

Al je bezittingen minus de schulden geeft je netto vermogen weer. Via een geldzak wordt dit vermogen hier getoond voor het einde van het huidige jaar en het jaar dat je met pensioen gaat. Wordt de zak groter, dan neemt je netto vermogen toe.
Bekijk je financiële toekomst in detail

Klik op de inkomsten en uitgaven balk van de infogrpahic. Nu kom je in het onderdeel ‘Plan in detail’. Hier zie je gedetailleerd hoe jouw plan per jaar uitwerkt. Per jaar worden je inkomsten en uitgaven en het vermogen berekend op basis van de door jouw opgegeven bezittingen (7). Dit wordt gedaan voor de door jou gekozen situatie en risicoscenario (6). Standaard is dit de Huidige situatie (10) bij Lang Leven(6). Zilver abonnees kunnen hier ook kiezen voor de Zandbak situatie en een risico scenario als Overlijden of Arbeidsongeschiktheid. In de zandbak kun je allerlei toekomstige situaties naspelen. Bijvoorbeeld: Hoe ziet je plan eruit als je korter gaat werken, een kind krijgt en een erfenis ontvangt? Je ‘Zandbak’ situatie vergelijk je dan met je huidige situatie. In onderstaande film krijg je meer uitleg over het scherm plan in detail.
De inkomsten en uitgaven grafiek (1) toont je te verwachten inkomsten en uitgaven en het verschil daartussen.
De spaar- en beleggingstegoedengrafiek (2) toont de ontwikkeling daarvan (ook wel liquide vermogen genoemd) door de tijd. Deze tegoeden zijn meestal direct vrij te maken mocht dit nodig zijn voor het doen van je uitgaven. Dit in tegenstelling tot vermogen dat je bijvoorbeeld hebt doordat je een huis hebt gekocht. Worden je spaar- en beleggingstegoeden negatief dan is je plan niet meer te realiseren. Je komt (liquide) geld tekort om je uitgaven te kunnen blijven doen. Je dient dan je plan aan te passen. Hoe je dat kunt doen lees je bij ‘Oplossen’ (4).
In de tijdlijn (3) zie je het stoplicht voor een jaar en voor de periode tot en tijdens pensioen. Bij een rood en oranje stoplicht, krijg je tips over hoe je je financiële situatie kunt verbeteren (4). In het tweede tabblad zie je de ontwikkeling van je (netto) vermogen (5). Alle grafieken zijn op verschillende manieren weer te geven (9).
Klik je in een grafiek dan krijg je de financiële onderbouwing in cijfers (8). Deze kun je ook nog in uitgebreide vorm tonen via de knop daaronder (zilver abonnement).
Controleer je jaarlijkse spaarbedrag
Bij het aanmaken van je account is gevraagd hoeveel je uitgeeft per maand aan levensonderhoud (uitgaven zonder de kosten van huur/hypotheek). Veel mensen schatten dit bedrag te laag in. Een juiste inschatting van deze uitgaven maken is belangrijk voor een goede planning. Of je dit goed hebt ingeschat kun je o.a. controleren door te gaan naar ‘Plan in detail’. Klik op financiële onderbouwing (8). Kijk nu naar het bedrag dat onderaan staat vermeld. Als dit jaarlijks gespaarde bedrag overeenkomt met je verwachting dan bevat het plan een juiste inschatting van je inkomsten en uitgaven. Is het te hoog dan kun je bij ‘Mijn Bezittingen’ (7) de uitgaven aan levensonderhoud verhogen. Uiteindelijk kun je in het huishoudboekje ook deze uitgaven controleren. Let wel op dan ‘Mijn Planning’ geen koppeling heeft met het huishoudboekje. Je dient dus bij ‘Mijn Bezittingen’ altijd zelf de juiste invoer te doen.

Ook goed geregeld bij overlijden?
Ga naar het menu en kies voor ‘Mijn Planning / FPK Overzicht’. Hier krijg je een indicatie of je plannen haalbaar voor de verschillende risicoscenario’s. Voor ieder risicoscenario wordt een stoplicht getoond. Klik je daarop dan zie je of je het in dat scenario goed geregeld hebt tot en tijdens je pensioen. Mede op basis van deze resultaten wordt je FPK-cijfer berekend. In een zilver abonnement kun je de scenario’s in meer detail bekijken en krijg je ook tips over hoe rode of oranje stoplichten op te lossen.

Verbeter je plan en FPK cijfer
Je hebt nu je eerste plan gemaakt. Heb je een rood stoplicht dan is er werk aan de winkel. Je moet je plan gaan aanpassen. Hoe? We helpen je een handje bij een zilver abonnement. Via de knop oplossen krijg je tips over hoe je je financiële toekomst kunt verbeteren en van een rood naar een groen stoplicht kunt gaan. In de ‘Zandbak’ van MijnGeldzaken kun je zien wat een aanpassing voor je financiële plan betekent voordat je deze ook daadwerkelijk uitvoert.
Ook een financieel adviseur kan je helpen. Jij hebt nu al heel veel werk gedaan. Wanneer jij je plan openzet voor de adviseur kan deze direct starten met het geven van financieel advies aan jou. In MijnGeldzaken kan dit per minuut betaald worden. In één uur kan een financieel adviseur je echt heel veel tips geven, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Een waardevolle investering die je zeker veel geld en financiële rust zal gaan opleveren.
