Vraag en antwoord MijnGeldzaken.nl
Tips naar aanleiding van vragen bij onze support afdeling
Tips naar aanleiding van vragen bij onze support afdeling
In dit blog geven wij graag antwoord op veel gestelde opmerkingen en vragen bij onze support afdeling. Graag verwijzen wij u ook naar onze rubriek ‘Vraag & antwoord’.
Deze functionaliteit is uitgebreid aanwezig in zowel de app als de website. Mogelijk dat in de website de betreffende functie verstopt is. Als u naar uitgaven gaat en klikt op het uitklap-pijltje (1 in afbeelding) dan worden de werkelijke uitgaven vergeleken met de budgetten (alleen in een koper of hoger abonnement). Klikt u op een hoofdcategorie (of selecteert u een categorie linksboven) dan wordt dit ook getoond voor de subcategorie. Selecteert u daarna een andere periode door op de maand rechtsboven te klikken (2 in afbeelding of klik op een periode in de staafgrafiek) dan kunt u dit ook voor een andere maand, een kwartaal of een jaar doen.
In de app kunt u op het dashboard naar rechts swipen. Op dat moment komt u in de vorige maand. Daar kunt u een andere periode selecteren en ziet u de werkelijke uitgaven t.o.v. het budget (als u een betaald abonnement hebt, anders is dit het gemiddelde).
Deze functionaliteit is zowel in de app als de webversie beschikbaar. Op de website kunt u zowel in de grafiek en in de tabel klikken. Onderaan de pagina is er de mogelijkheid om de bijbehorende transacties te tonen van hetgeen u geselecteerd hebt. Klik op de balk (3 in de afbeelding) en de transacties worden getoond. In de app kunt u op de betreffende balkjes klikken. U ziet dan de onderliggende transacties. Dat kan trouwens ook in de Bestedingsdonut bij het donkerblauwe cirkeltje van uw uitgaven in de periode.
U hebt op de meeste plekken de mogelijkheid om ook te filteren op een eigen label. Handig bijvoorbeeld om te zien hoeveel u hebt uitgegeven aan een vakantie die u bijvoorbeeld een label ‘Spanje2021’ hebt gegeven. Bij uitgaven ziet u deze mogelijkheid bovenin (4 in de afbeelding). Bij transacties kiest u eerst voor filter en u kunt dan op de betreffende label filteren. In de app kunt u alleen nog maar bij de transacties filteren op een label.
Nog niet gecategoriseerd transacties worden gecategoriseerd als ‘Nog in te delen’. Je kunt deze transacties snel vinden en categoriseren door:
1) Het saldo van een bepaalde categorie in een bepaalde periode bepaalt of het bij Inkomsten (positief) of Uitgaven (negatief) getoond wordt.
2) Bij het opstellen van een budget dien je de uitgaven als Negatief bedrag in te voeren. Als u bij budgetten dus een bedrag als positieve waarde invoert voor een maand dan kan de categorie ineens bij de inkomsten worden getoond.
De PSD2 koppeling met de banken wordt door u goed gewaardeerd. Wel vindt u het vervelend om iedere 3 maanden opnieuw toestemming te moeten geven. Uw PSD2 toegang is dan verlopen. Dit wordt o.a. aangegeven via een uitroepteken bij uw rekening. U kunt dan bij de PSD2 service provider Invers de toestemming vernieuwen. Europese wetgeving vereist dat deze toestemming iedere 3 maanden opnieuw gegeven wordt. Dit is dus niet iets dat wij kunnen aanpassen. Aangezien hier wel veel over geklaagd is, heeft de EU besloten om de periode te verlengen naar 180 dagen. In de loop van 2023 zullen de banken dit geïmplementeerd hebben.
Interne overboekingen, van een eigen rekening naar een andere eigen rekening, zouden niet meegenomen moeten worden als uitgaven en inkomsten. U kunt dit eenvoudig regelen door deze transacties te boeken onder de categorie Interne Overboekingen. Houdt u beide rekeningen bij in het huishoudboekje, dan worden de transacties al automatisch hierop geboekt, want bij instellingen staat default ingesteld dat deze transacties van en naar een eigen rekening gecategoriseerd moeten worden als Interne Overboeking.
Deze subcategorie Interne Overboeking staat bij Instellingen standaard aangemerkt als uitgeschakeld. Dit betekent dan de transacties onder deze categorie niet worden meegenomen bij de overzichten als inkomsten en uitgaven. Wilt u dit ook doen voor bijvoorbeeld een categorie sparen dan kunt u deze categorie bij Instellingen (het poppetje in het huishoudboekje) en dan tabblad categorieën de betreffende categorie uitschakelen. Zie ook dit artikel.
De categorisatie bij de PSD2 koppeling maakt gebruik van een andere techniek dan die bij handmatig inlezen. In principe wordt PSD2 beter gecategoriseerd tot wel 90%. Continue wordt er gewerkt om dit verder te verbeteren. Wel kan het zo zijn dat op individueel niveau er aanpassingen zijn gedaan waardoor de categorisering niet goed lijkt te gaan. Dit heeft dan te maken met aanpassingen die u hebt gedaan bij het onderdeel instellingen/categorieën. Hebt u bijvoorbeeld een categorie kleding hernoemd in huisdieren, dan wordt een aankoop bij een kledingwinkel voortaan gecategoriseerd bij huisdieren. Controleer dus bij deze instellingen of de naamgeving die u gebruikt klopt met de categorisering die wij gebruiken de automatische categorisering. Vooral voor gebruikers die nog van AFAS Personal gebruik hebben gemaakt, raden wij aan om de categorisering hierop te controleren.
Verder kunt u bij Instellingen / Importeerregels, zelf regels toevoegen die ook de door ons gedane categorisering zullen overschrijven.
In de app van het huishoudboekje die ontwikkeld is voor de mobiele telefoon staat op het dashboard de zogenaamde Bestedingsdonut. Deze laat in één oogopslag zien:
Om dit te zien klikt u in het midden van de donut. Klikt u op de rand dan ziet u de onderliggende uitgaven.
De variabele uitgaven teller, laat zien hoe uw dagelijkse uitgaven (zonder vaste lasten) in lijn blijven met het door u opgestelde budget. Deze dagelijkse uitgaven kunt u ieder moment beïnvloeden. Dat geldt niet voor de vaste lasten.
Bij Instellingen / Categorieën wordt per subcategorie aangegeven of het een vaste last is. Meer uitleg hierover en de werking van de app, kunt u HIER vinden.
Helaas geldt de PSD2 wetgeving niet voor spaarrekeningen. Voor betaalrekeningen zijn banken verplicht om PSD2 technologie aan te bieden, voor spaarrekeningen geldt dit niet. Banken doen dit dus dan helaas ook niet. Dit betekent dat u spaarrekeningen nog handmatig moet inlezen of dat u gebruik maakt van een slimme importeerregel die u in MijnGeldzaken kunt aanmaken, zoals hier staat uitgelegd: https://www.mijngeldzaken.nl/meestgesteldevragen/MijnGeldzaken/Huishoudboekje—Hoe-spaarrekening-toevoegen-bij-PSD2
U kunt er wel voor kiezen deze handmatig te administreren.
Generieke import gebruiken
We hebben zeer recent een generieke import toegevoegd. U kunt dan zelf een CSV-bestand aanmaken met transacties en dit als rekening importeren. Het CSV-bestand moet 100% aan bepaalde specificaties voldoen, anders is de import niet mogelijk. Klik op onderstaande link voor onze uitlegpagina.
https://tools.mijngeldzaken.nl/importbestand/
Om het bestand te importeren gaat u naar Rekeningen (tandwieltjes) en kiest u rechtsboven voor “Voeg een rekening toe >> Handmatig uploaden transacties. Tik in het zoekveld “generiek” en vervolgens op de knop die verschijnt. Volg dan de verdere instructies.
Uiteraard proberen we zoveel mogelijk functionaliteit in de website te stoppen, zodat dit eigenlijk niet nodig is. Mocht u dit toch willen dan is deze functionaliteit beschikbaar in het huishoudboekje bij Instellingen/Exporteren. De transacties inclusief categorie en labels worden dan geëxporteerd.
De Nibud referentiecijfers worden berekend op basis van uw netto inkomen zoals die is ingevuld bovenaan bij de berekening. Daarnaast wordt rekening gehouden bij de gegevens die u hebt ingevuld bij Mijn Bezittingen bij het onderdeel Mijn Planning. Daar wordt o.a. gekeken naar samenstelling van uw huishouden, uw woonsituatie en of u een auto bezit. U kunt bij Mijn Bezittingen de gegevens aanpassen. Het duurt wel even voordat deze aangepaste gegevens bij de Nibud berekening worden verwerkt.
Het onderdeel Mijn Planning biedt zeer veel mogelijkheden. Het bevat nagenoeg gelijke functionaliteit als die financieel adviseurs van banken en verzekeraars gebruiken voor het maken van een financieel plan. Het vermogen wordt in MijnGeldzaken Planning berekent op basis van de gedane invoer bij Mijn Bezittingen. Er is nog geen koppeling met de waardes in het huishoudboekje. Het vermogen dat wordt getoond is het verwachte vermogen aan het eind van het jaar. Klopt deze naar uw mening niet? Doorloop dan de volgende stappen:
De berekeningen in MijnGeldzaken Planning zijn eigenlijk altijd wel juist, maar de uitkomst hangt af van de invoer. De berekeningen worden ook door externe experts gecontroleerd op basis van de dan geldende fiscale regelingen en worden 2 keer per jaar geupdate o.b.v. de dan geldende regelingen. Mocht het naar uw mening mis gaan dan zit dit eigenlijk altijd in de invoer. Uiteraard staat support, via support.consument@mijngeldzaken.nl, voor u klaar. Gaat het om financieel inhoudelijke vragen dan kunt u een adviseur raadplegen. U kunt dan gebruik maken van de mogelijkheid om advies per minuut in te winnen.