11 tips bij doen belastingaangifte over 2022
U dient uw inkomstenbelasting aangifte over het jaar 2022 voor 1 mei 2023 in te dienen. Dat gaat volledig online. Dit gaat relatief gemakkelijk doordat de Belastingdienst veel van uw gegeven vooraf heeft ingevuld. Doe uw aangifte wel op tijd of vraag uitstel aan. Dit doet u ook online door in te loggen op www.belastingdienst.nl. U krijgt dan in de regel uitstel tot 1 september 2023. Te laat aangifte doen betekent een boete van minimaal 385,-. Hebt u nog geen DigiD zorg dan dat u die op tijd aanvraagt. Dit duurt enige dagen.
Bij het doen van de aangifte voor de inkomstenbelasting is er eigenlijk niet zo heel veel voordeel meer te behalen. De meeste maatregelen om belastingvoordeel te behalen voor de aangifte over 2022 had u moeten treffen in 2021 en 2022. Gebruik daarom de aangifte van dit jaar ook om alvast maatregelen te treffen die u volgend jaar belastingvoordeel gaat opleveren.
Tip 1: Controleer de vooraf ingevulde gegevens van de belastingdienst goed
De vooraf ingevulde gegevens hoeven niet altijd te kloppen. Zo kan het zijn dat u een deel van de hypotheek niet voor de woning heeft gebruik. De belastingdienst ontvangt van de hypotheekverstrekker alleen het totale hypotheekbedrag en de betaalde rente. Bij uw belastingaangifte is alleen aftrekbaar het deel dat u nodig heeft voor de woning. In sommige gevallen dient dit dus handmatig aangepast te worden. Hou er trouwens rekening mee dat als u een eigen huis hebt dat bij de aangifte in 2023 u de WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2022 opgeeft.
Tip 2: Slim aangifte doen met partner
Doet u samen met uw fiscale partner aangifte? Maak dan slim gebruik van de mogelijkheid om de inkomsten te verdelen via het zogenaamde ‘verdeelscherm’. Dit is geïntegreerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Met de verdeelmogelijkheid aan het eind van de aangifte kunt u het programma automatisch laten berekenen hoe u en uw partner zo min mogelijk belasting gaan betalen door inkomen en vermogen fiscaal te verdelen.
Daarnaast gelden er voor box 3 (vermogen) in 2022 eigenlijk twee type stelsels. Bent u een belegger dan kunt u vermoedelijk het beste gebruik maken van het ‘oude stelsel’. Bent u een spaarder dan kunt u wellicht beter gebruik maken van het nieuwe ‘forfaitaire stelsel’. Bij een lage rente zorgt dit ervoor dat u minder belasting hoeft te betalen. De online aangifte berekent automatisch welke methode voor u het gunstigst is. De verdeling die u in het verdeelscherm maakt heeft hier wel invloed op. Dus slim verdelen kan u zeker geld opleveren.
Tip 3: Kijk ook eens naar andere aftrekposten dan hypotheekrente
De hypotheekrenteaftrek wordt door de fiscus voor u ingevuld. Maar soms zijn er ook andere aftrekposten die u kunt opvoeren. Deze hebben meestal wel een minimumbedrag voordat u de mogelijkheid heeft om deze af te trekken. Vooral ziektekosten, studiekosten en goede doelen kunnen mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor speciale voeding, extra beddengoed en kleding, diëten en acupunctuur. Maar ook tandartskosten vallen hieronder als deze niet door u apart verzekerd zijn. De verzekeringskosten mogen hier niet meegenomen worden.
Reist u op eigen kosten met het openbaar vervoer naar uw werk? Dan mag daarvoor over het belastingjaar 2022 onder voorwaarden maximaal €2354 afgetrokken worden. Het bedrag van de reisaftrek is afhankelijk van de reisafstand en het aantal reisdagen per week. Zorg er voor dat u uw reiskosten goed documenteert. Krijgt u een reiskostenvergoeding van de werkgever, dan wordt de aftrek hierdoor verminderd!
Reiskosten die u maakt voor ziekenbezoek aan een partner of andere huisgenoot, zijn ook aftrekbaar onder voorwaarden. Het verblijf dient langer dan een maand te zijn en het ziekenhuis dient meer dan 10 kilometer van huis te liggen.
Zorgkosten zijn aftrekbaar boven een bepaalde inkomensafhankelijke drempel.
Tip 4: Maak altijd kopieën van persoonlijke aftrekposten
De Belastingdienst controleert regelmatig één of meerdere van uw aftrekposten. Als de belastingdienst om een onderbouwing vraagt dan moet u deze tot uw beschikking hebben.
Tip 5: Goede doelen zijn aftrekbaar
Een andere vaak vergeten aftrekpost zijn de giften. Alleen als het goede doel een zogenaamde anbi-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) heeft, dan mag de gift opgenomen worden. Contante giften zijn sinds 2021 niet meer aftrekbaar! Bij giften geldt een drempel van 1% van uw inkomen. Kiezen voor een periodieke gift is trouwens fiscaal gunstiger dan losse schenkingen. Bij periodieke giften aan het goede doel is het hele bedrag namelijk aftrekbaar. Check wel even wat een periodieke gift is bij de belastingdienst, want met een automatische overschrijving ben u er nog niet.
Tip 6: Fluctuatie in uw inkomen? Vraag om middeling
Als uw inkomen sterk varieert per jaar dan kunt u middeling aanvragen. Uw inkomen wordt dan over drie jaren gelijkelijk verdeeld. Zeker interessant voor ZZP’ers en bijvoorbeeld mensen die tijdelijk minder zijn gaan werken of eerder stoppen met werken. Indien er een belastingvoordeel is (drempel €545,-) dan krijgt u het verschil terug. Daar moet u wel wat voor doen! Deze middeling kunt u pas terugkrijgen over de periode met een definitieve aanslag. Als u aan de voorwaarden voor middeling voldoet, krijgt u in de volgende situaties waarschijnlijk belasting terug:
– U hebt na uw afstuderen een vaste baan gekregen en u had naast uw studie een bijbaan.
– U hebt een ontslagvergoeding (‘gouden handdruk’) gekregen.
– U bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken.
– U werkt als freelancer of als ondernemer.
– U hebt onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical).
– U bent minder gaan werken.
Tip 7: Woning gekocht of hypotheek overgesloten in 2022?
U kunt dan de bijkomende kosten aftrekken. Bij de Belastingdienst kunt u zien welke kosten dit zijn. Let op: Hypotheekrente kunt u aftrekken. Heeft u een nieuw huis gekocht met behulp van de overwaarde van een vorige woning? Het kan dan zijn dat u niet alle hypotheekrente mag aftrekken. Wat voor u geldt kunt u via deze tool van de Belastingdienst nakijken.
Tip 8: Geen of weinig inkomen, misschien toch aangifte doen?
Hebt u geen of weinig inkomen (denk aan studenten of mensen met alleen een AOW) dan kan het toch verstandig zijn om aangifte te doen. Het is goed mogelijk dat u dan geld terugkrijgt van betaalde belastingen of dat u bepaalde kosten kunt aftrekken, waardoor u een teruggaaf krijgt. Denkt u bijvoorbeeld aan specifieke zorgkosten.
Tip 9: Groene beleggingen voordeel claimen
Hebt u groene beleggingen die door het ministerie van Financiën zijn goedgekeurd? Vergeet dan niet dat u deze beleggingen apart opgeeft (vraag hebt u groene beleggingen met ja beantwoorden) bij de aangifte zodat u de heffingskorting van 0,7% claimt.
Tip 10: Alimentatie verwerken in uw aangifte
Bent u gescheiden en betaalt of krijgt u alimentatie, dan geldt voor partneralimentatie dat deze aftrekbaar is als u deze moet betalen. Ontvangt u partneralimentatie dan is deze belast. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar. Ontvangt u kinderalimentatie dan is deze dan ook niet belast.
Tip 11: Gebruik de aangifte in uw voordeel
Gebruik uw huidige aangifte om een compleet financieel plan te maken voor uw situatie tot en tijdens uw pensioen. In MijnGeldzaken.nl (onafhankelijke website) maakt u met uw DigiD in 15 minuten dit plan. Hebt u al een plan gemaakt dan kunt u uw huidige plan bijwerken met de Vooraf Ingevulde Aangifte. U doet dat bij het onderdeel Mijn Planning/Mijn Bezittingen als u een zilver abonnement hebt.
MijnGeldzaken berekent met professionele software uw financiële toekomst. U ziet of uw dromen te realiseren zijn en waar u voordelen kunt behalen. U krijgt de beschikking over software die ook door financieel adviseurs wordt gebruikt. In MijnGeldzaken.nl (dat ook het meest uitgebreide huishoudboekje bevat) krijgt u antwoord op vragen als:
– Moet ik bij sparen voor mijn pensioen?
– Hoe hoog is de te betalen belasting en kan ik daarop besparen
– Hoe kan ik te betalen belasting voor de komende jaren minimaliseren?
– Kan ik eerder met pensioen?
– Kan ik en/of mijn partner minder gaan werken?
– Heb ik het goed geregeld als ik (of mijn partner) kom te overlijden?
– Is het verstandig om af te lossen op mijn huis?
– Is het verstandig om een lijfrente te nemen?
– Geef ik meer uit dan het gemiddelde volgens Nibud?
– En nog veel meer……

* De zandbak en het berekenen van de belastingen is onderdeel van een zilver abonnement. Bekijk hier alle mogelijkheden.