Kun jij besparen?
Voor gemiddelde huishoudens maken de vaste lasten ongeveer 50%-60% uit van de bestedingen. Voor hogere inkomens zal dit lager zijn en voor lagere inkomens hoger. Zeker met de stijging in energieprijzen gaan voor veel huishoudens de uitgaven knellen. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van je vaste lasten. MijnGeldzaken helpt je daarbij.
In dit artikel laten we eerst zien hoe je inzicht krijgt in de vaste lasten van jouw huishouden en hoe je kunt zien of je daarop zou kunnen besparen. Daarna geven we nog enkele bespaartips.
Je vaste en variabele uitgaven automatisch gecategoriseerd
Vaste lasten zijn kosten die iedere keer terug komen en die je moet betalen. Je hebt er minder invloed op. Hoe lager ze zijn hoe meer je kunt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen of uitstapjes. Meestal alleen door de overeenkomst op te zeggen of over te stappen naar een andere aanbieder kun je deze vaste lasten verlagen. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je huur, abonnementen op streaming diensten, verzekeringen of de maandelijkse voorschotten voor energie en water. Elke subcategorie in MijnGeldzaken is gecategoriseerd als een:
- Vaste lasten categorie
- Variabele uitgaven categorie
- Inkomsten categorie
Op basis van deze instelling kun je direct zien hoeveel je aan vaste lasten uitgeeft. Bij instellingen (1) kun je zelf in het tabblad categorieën (2) een aanpassing doen van deze instelling (3). Ook voor eventueel zelf toegevoegde subcategorieën kun je aangeven of het een vaste lasten categorie is.

Hoeveel geef jij uit aan vaste lasten?
Het is goed om de vaste lasten uitgaven te bekijken over een periode van een jaar. Sommige vaste lasten zoals verzekeringen, contributies en abonnementen betaal je maar één keer per jaar. Heb je geen transactiehistorie van een jaar dan kunt je het beste een periode vanaf 1 januari nemen (bij een betaald abonnement krijgt u via PSD2, tot twee jaar aan transactiehistorie gecategoriseerd). Ga naar Uitgaven en kies voor bijvoorbeeld het jaar 2022 (1). Je ziet nu hoeveel je dit jaar hebt uitgegeven (3) aan alle categorieën (2).

Klik nu op alle categorieën klik daar op de filter ‘Vaste lasten’. In onderstaande voorbeeld zie je nu dat deze persoon dit jaar €18.395,69 heeft uitgegeven aan vaste lasten. Dat is 43% van de totale uitgaven van dit huishouden van €42.735,57. Je ziet ook waaraan de uitgaven zijn gedaan. Klik op de hoofdcategorie en je zie de onderverdeling van de uitgaven over de verschillende subcategorieën. Klik je nu op de subcategorie, dan zie je de bijbehorende transacties. In dit geval de transacties aan abonnementen voor de mobiele telefoons in dit huishouden.


Waarop kan je besparen?
Nibud berekent periodiek wat vergelijkbare huishoudens kwijt zijn (standaard waarden) aan de verschillende categorieën. Nibud past deze cijfers periodiek aan op basis van de inflatiecijfers. Vergelijk je jouw uitgaven met deze waarden dan zie je waarop je eventueel kunt besparen. Bij de berekening van de Nibud waarden wordt o.a. rekening gehouden met de samenstelling van je gezin, het type huis waarin je woont, je inkomen en of je een auto hebt. De weergegeven Nibud waarden worden dus gebaseerd op basis van de gegevens in je huishoudboekje en wat je hebt ingevuld bij het onderdeel Mijn Planning.
Onderstaand zie je de waarden die gelden voor dit gezin. Op basis van de Nibud waarden zouden ze dus o.a. kunnen besparen op de uitgaven aan Telecom. Op basis van de gemiddelde werkelijke uitgaven geeft dit huishouden 204 euro meer uit aan Telecom, dan andere vergelijkbare huishoudens. Klik je nu op de link Subcategorie weergave, dan zie je in meer in detail waar besparingen mogelijk zijn.

Enkele bespaartips
- Stel in MijnGeldzaken een budget op en hou je eraan. Dit kan gemakkelijk via de app. Deze houdt ook rekening met de nog te betalen vaste lasten. Je ziet dus exact wat je nog mag besteden aan je variabele uitgaven als boodschappen en kleding.
- Bekijk op vergelijkbare wijze als hierboven je variabele uitgaven. Zijn deze echt allemaal nodig? Een hoop kleine bedragen tellen vaak op tot een groot bedrag. Wanneer je een label hangt aan niet noodzakelijke uitgaven kun je daar later op filteren. Veel mensen schrikken dan hoe hoog dit bedrag is. Dat labelen gaat heel eenvoudig via de app.
- Kijk goed naar je abonnementen. Vooral streaming diensten zijn populair. Switch door het jaar heen van abonnement. Zo hoef je ze niet allemaal tegelijk te hebben en kun je toch periodiek je favoriete series bekijken. Ook kun je een abonnement delen met een familielid. Bij veel streaming diensten kunnen meerdere gebruikers tegelijk kijken.
- Wil je een abonnement opzeggen dan geldt er standaard een opzegtermijn van 1 maand. Uitsluitend in het eerste jaar dat je het abonnement hebt kun je vastzitten aan dat ene jaar.
- Heb je een mobiele telefoon abonnement inclusief telefoon? Stap tijdig over op een Sim Only abonnement. Dit is veel goedkoper en mobiele telefoons gaan echt langer mee dan 2 jaar.
- Bespaar op je energierekening. Zet je verwarming iets lager, trek een dikkere trui aan, doe je gordijnen eerder dicht, controleer tochtplekken en doe daar wat aan.
- Als je inkomsten stijgen dan kun je meestal ook meer uitgeven. Hoe dat voor jou uit kan pakken zie je bij het onderdeel Mijn Planning. Misschien kun jij je inkomsten laten stijgen via het aanvragen van toeslagen. Of je recht hebt op toeslagen kun je zien in de financiële onderbouwing bij ‘Mijn Planning in detail’. Je moet de betreffende toeslagen zelf aanvragen. Heb jij dat gedaan?
- Laat je verzekeringspakket nakijken. Meestal kan dit goedkoper als je een pakketpolis neemt. De belangrijkste zaken verzekerd bij één tussenpersoon die voor jou het optimale pakket samenstelt. Dit is ook handiger omdat je bij schade altijd naar de zelfde persoon belt die het voor jou afhandelt. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met onze partner Summa Adviesgroep of één van de aangesloten adviseurs. Zij kunnen je uitstekend helpen bij het verlagen van je kosten aan verzekeringen.