Blog MijnGeldzaken.nl
De onafhankelijke website voor financieel advies
Nieuwe baan? Reken uw financiële toekomst door!
Soms blijkt een nieuwe baan met een hoger salaris financieel op termijn toch minder interessant. Natuurlijk is een leuke nieuwe baan belangrijk, maar bereken ook goed uw nieuwe arbeidsvoorwaarden. Even een adviseur raadplegen voordat u besluit voor die andere baan is geen overbodige luxe. Het helpt u ook bij uw onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. U kunt er jarenlang, tot na uw pensionering profijt van hebben.
5 tips bij de doorrekening van arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe baan
1) Waardeoverdracht naar een andere pensioenuitvoerder is niet vanzelfsprekend gunstig.
Stapt u over naar een nieuwe baan dan hoeft het overhevelen van het opgebouwde pensioen (de waardeoverdracht) vandaag de dag niet per definitie gunstig voor u uit te pakken. De mogelijke overstap naar een ander type regeling (bijvoorbeeld van een eindloon- naar een middelloonregeling) kan aanzienlijke consequenties hebben voor de waarde van uw opgebouwde pensioen. Een analyse vooraf op de kwaliteit van de oude en de nieuwe regeling is daarom aan te raden. Een onafhankelijk adviseur zet de regelingen voor u naast elkaar en maakt dat u goed geïnformeerd een keuze kunt maken.
2) Het ‘opgebouwde’ nabestaandenpensioen gaat meestal verloren.
De overstap naar een andere pensioenuitvoerder kan een pensioenbreuk opleveren in het nabestaandenpensioen, met stevige financiële consequenties. Het nabestaandenpensioen is meestal een verzekering. Over de waarde van ingelegde premies kunt u dus niet beschikken. Bij de overstap naar een andere baan, stopt de oude werkgever met het betalen van premie, waardoor u daarvoor dus niet meer verzekerd bent. Informeer vooraf bij uw huidige pensioenuitvoerder of er mogelijkheden zijn om dit verlies aan dekking op te lossen. Dit kan in de regel nog tot drie maanden na uitdiensttreding. Een financieel adviseur van MijnGeldzaken.nl kan u met raad en daad verder helpen.
3) Een marktconforme regeling zegt niet alles.
De regeling bij een andere pensioenuitvoerder heet al gauw ‘marktconform’. Het voldoet aan wat gebruikelijk is in de markt. Het maakt echter in de praktijk nogal een verschil wanneer u overstapt naar een andere branche of sector. Gaat u van (semi)overheid naar het bedrijfsleven of andersom, van een multinational naar een werkgever in het MKB, stapt u in een andere CAO: wat marktconform is houdt geen rekening met waar u vandaan komt. Informeer u goed voordat u ‘ja’ zegt, om verrassingen later te voorkomen.
4) Van zelfstandig naar loondienst, lager bruto inkomen kan netto hoger uitpakken.
Stopt u als zelfstandig ondernemer om in loondienst te gaan, realiseert u zich dan dat het bruto inkomen wellicht lager ligt dan u als ondernemer gewend bent. In dienst van een werkgever hoeft u zich niet voor allerlei zaken (arbeidsongeschiktheid en pensioen) apart te verzekeren. Uw besteedbaar inkomen zou best eens hoger kunnen uitvallen.
5) Arbeidsvoorwaarden, meer dan salaris en pensioen.
Arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker als het gaat om uw inzetbaarheid, ook na de baan waarvoor u wellicht nu tekent. In de arbeidsvoorwaarden worden steeds vaker regelingen opgenomen die er voor zorgen dat uw arbeidsmarktwaarde op peil blijft. Het is verstandig om scherp te kijken naar de mate waarin uw mogelijk nieuwe werkgever bereid is mede te investeren in uw inzetbaarheid. Kijk goed naar mogelijke keuze- en opleidingsbudgetten.
Bekijk bij een eventuele verandering van baan vooraf de consequenties voor uw financiële toekomst.. MijnGeldzaken.nl maakt het integraal inzichtelijk, inclusief pensioen, vermogen en het inkomen en pensioen van uw partner. Even een adviseur raadplegen voordat u besluit voor die andere baan, is dan geen overbodige luxe. U kunt er jarenlang, tot na uw pensionering profijt van hebben.

Deel dit stuk

Zelf professioneel uw geldzaken plannen
MijnGeldzaken.nl, integraal inzicht tot en tijdens pensioen